Politika

Aко га не буде на дневном реду Скупштине, референдум о војвођанском статуту

НОВИ САД - Тамаш Корхец, покрајински секретар за управу, прописе и националне мањине упозорио је да би у случају да војвођански статут не буде стављен на дневни ред Скупштине Србије ни годину дана након његовог усвајања у парламенту Војводине, покрајина могла да распише и референдум о том питању.


Корхец је објаснио да је референдум један од три могућа правца дјеловања покрајинских власти, те истакао да су преостале двије - обраћање Уставном суду Србије и укључивање питања статута у процес европских интеграција.

Према његовим ријечима, од Уставног суда тражило би се, да се утврди противуставно дјеловање Владе и Народне скупштине Србије због питања војвођанског статута.

"Друга могућност је, да се распише референдум у којем бисмо грађане Војводине питали у ком смеру да делујемо у ситуацији уставне кризе настале због отезања с потврђивањем статута", каже Корхец.

Он је додао да је трећа опција обраћање покрајинске администрације ЕУ и довођење у питање европских интеграција државе због проблема са статутом.

"Интензивираћемо напоре у смеру укључивања теме статута у процес европских интеграција Србије. Јасно је, да тај процес није могућ уколико српска влада и српски парламент не поштују сопствени Устав", навео је Корхец.

Он напомиње да у владајућој коалицији у покрајини није било разговора о овим опцијама, већ да их он наводи само као легалне могућности које Војводини стоје на располагању.

Скупштина АПВ још је 14. октобра прошле године усвојила нови Статут Војводине, који од тад чека да уђе у процедуру његовог потврђивања у Скупштини Србије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog