Svijet

Холбрук: Нема понављања покрадених избора

Специјални амерички изасланик за Авганистан и Пакистан Ричард Холбрук, позвао је данас све оне који критикују начин на који су одржани предсједнички избори да дозволе да надлежна независна комисија на миру обави свој посао.


Холбрук је рекао да би они који се жале због распрострањене појаве изборних малверзација требало да се суздрже и да не доносе преурањене закључке да комплетни избори нису били валидни.

Према његовим ријечима, избори су били храбро исказивање воље Авганистанаца који су показали да нису заплашени снажном талибанском кампањом застрашивања.

"Нећу прихватити да крађа одлучи ове изборе. Зашто то не прихватам? Зато што ће на тај начин Авганистану бити наметнута нелегитимна влада у наредних пет година. То једино може да води даљем јачању побуне и погоршању ситуације. То ће угрозити политички процес и саму будућност ове земље", нагласио је амерички дипломата.

Комисија за изборне жалбе почела је да поништава гласове у више од 70 изборних једница на југу и истоку Авганистана, гдје су пронађени јасни и необориви докази о изборној крађи.

Скоро сви спорни гласови ишли су у прилог садашњем предсједнику Хамиду Карзаију.

Холбрук је истакао да поништавање избора и њихово поновно одржавање не види као одрживу опцију те да ће други круг бити одржан уколико ниједан од кандидата не добије више од педесет одсто гласова.

"Гласови се још броје, изборна комисија је неке поништила. Можда ће поништити још, то је на њима. Сачекајмо исход", закључио је Холбрук.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog