Politika

Споразум о побољшању војних односа између Црне Горе и САД

ПОДГОРИЦА - Владе Црне Горе и САД потписале су данас у Подгорици Споразум о сарадњи у области спречавања ширења оружја за масовно уништење и унапређивања одбрамбених и војних односа.


Тај документ потписали су министар унутрашњих послова и јавне управе Иван Брајовић и амбасадор САД у Подгорици Родерик Мур.

Споразум предвиђа да америчка Влада може пружати помоћ Црној Гори у сузбијању ширења оружја за масовно уништење и припадајуће технологије, који се илегално уносе и износе са њене територије.

Америчка Влада може помоћи Црној Гори и у спречавању неовлашћеног трансфера, укључујући транзит и транспорт нуклеарног, биолошког, хемијског или радиолошког оружја, као и припадајућег материјала, технологије и експертизе.

Мур је рекао да је потписивање тог документа, без икакве сумње, важан искорак у билатералним односима двије земље.

"Сматрам да је сасвим примјерено што овај уговор потписујемо на овај кобни датум, односно осмогодишњицу напада 11. септембра 2001. године. Мислим да је сасвим прикладно и примјерено што смо се данас овдје окупили приликом овог потписивања, јер сматрамо да шаљемо јак сигнал партнерства свијету између Црне Горе и Америке у борби против тероризма", истакао је Мур након потписивања Споразума.

Брајовић сматра да је потписивање документа још један допринос бољој сарадњи двије земље, додајући да су Црна Гора и САД окренуте и данас, као у прошлости, демократији и борби за бољи живот.

"Посебно ми је драго што смо данас потписали споразум, на дан сјећања на 11. септембар, који је у меморији свих нас уписан као дан страдања невиних и као дан удара безумних који су само знали говорити силом и оружјем", навео је он.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog