Politika

Радојичић: Клуб Бошњака и даље крши Устав

БАЊА ЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изразио је жаљење што Клуб Бошњака у Вијећу народа РС још одбија да ради у пуном капацитету и поновио да такво понашање није у складу ни са Уставом РС ни са Пословником Вијећа, јер законодавни орган као што је овај не може бити у штрајку.


"Они имају обавезу да раде, а ако се неко политички са нечим не слаже, онда подноси оставку, а не блокира рад институције", рекао је Радојичић новинарима у Бањој Луци и истакао да је ово вјероватно незабиљежена ситуација на овим просторима.

Он је додао да ће Народна скупштина РС све акте које је усвојила поново упутити у Вијеће народа РС, у прописаном року.

Говорећи о предметима пред уставним судом, Радојичић је навео да су сви акти са прошле сједнице Народне скупштине РС објављени и ступили на снагу у складу са законом и уставом.

"Ако би било одузето право било коме, па и Клубу Бошњака или било коме другом у Вијећу народа РС да одлучује, онда би се пред Уставним судом могла оспорити уставност или законитост таквих аката. Њима нико право није одузео", рекао је Радојичић.

Он је подсјетио да је, према Пословнику, рок за покретање виталног националног интереса седам дана и да је сваки акт из Народне скупштине РС достављан Вијећу народа у том року.

Радојичић је напоменуо да Вијеће народа не гласа о актима, већ има право да покрене вето, а ако то не учини, предмет је прошао.

"Клуб Бошњака није покренуо вето ни на један акт. У том смислу, Вијеће народа нас је обавијестило да је за прошле акте истекао рок и акти су отишли на потпис, закони на проглашење предсједнику РС, а остали директно у `Службени гласник РС`. Сви су објављени, ступили на снагу и у томе нема ништа спорно", истакао је Радојичић.

Он је додао да је право бошњачких делегата да покрену поступак пред Уставним судом, напоменувши да за то нема никаквог основа.

Предсједник Народне скупштине РС рекао је да за апелацију Бошњака пред Уставним судом БиХ у вези са Законом о територијалној организацији и Пословником о раду Уставног суда РС не постоји уставни основ.

"Не постоји уставни основ да се Уставни суд БиХ у овом случају изјашњава о Закону о територијалној организацији. Што се тиче оцјене виталног националног интереса, то је у надлежности Уставног суда РС, а Уставни суд БиХ не бави се овим питањем", објаснио је Радојичић, додавши да је за ове апелације чуо незванично, из медија.

Радојичић је навео да Пословник Уставног суда РС, као самосталне институције, и оцјена његове усклађености са Уставом РС, није предмет оцјене Уставног суда БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog