Politika

Небојша Радмановић: БиХ је ближе распаду

Српски члан Предсједништва БиХ, Небојша Радмановић, оцијенио је да је БиХ корак ближе распаду, него јединственом функционисању што, како је навео, добро знају и директно у томе учествују поједини представници међународне заједнице у БиХ.


"Ријеч је о једном броју странаца, концентрисаних око Канцеларије високог представника у БиХ, који су дуги низ година овдје и који су овдје мали цареви, какви никада не би били нигдје, а поготово не у својим земљама. Они подстичу разлике и кризе", рекао је Радмановић.

Он је додао да је ријеч о појединцима, који својим потезима шаљу поруку да странци подржавају само муслимане, а што је штета за читаву БиХ, нагласивши да то није политика њихових земаља.

Радмановић је рекао да дио представника међународне заједнице, у дослуху са мусллиманским политичким круговима, покушава да "сервира" причу о потреби уставних промјена

Радмановић је рекао да дио представника међународне заједнице, у дослуху са мусллиманским политичким круговима, покушава да "сервира" причу о потреби уставних промјена.

"То није на фону онога што смо чули од ЕУ, да уставне промјене нису предуслов за чланство у њој. Чак је и потпредсједник САД, Џозеф Бајден, приликом доласка у БиХ поручио да ће уређење државе правити људи који овдје живе", подсјетио је српски члан Предсједништва БиХ.

Радмановић је рекао да Република Српска можда и неће пристати да иде у преговоре, али да је спремна за сваки договор који ће помоћи уласку у ЕУ. Он је поновио да се Српска неће одрећи својих права, а поготово не ентитетског гласања.

Поводом недавне поруке комесара за проширење ЕУ Олија Рена како БиХ мора да проговори једним гласом да би ушла у ЕУ, Радмановић је рекао да се плаши да се "сличне флоскуле избацују" како би се БиХ удаљила од ЕУ.

"Ми смо урадили готово све што је од нас тражено, али је наш напредак успорен. Плашим се да се у дијелу међународне заједнице још споре око тога како ће да изгледају границе на Балкану"

"Ми смо урадили готово све што је од нас тражено, али је наш напредак успорен. Плашим се да се у дијелу међународне заједнице још споре око тога како ће да изгледају границе на Балкану. Упозоравам да у главама неких људи овдје на Балкану, али и у Европи и САД, постоје такве идеје. Мислим да је штета у овој фази развоја цртати нове границе", рекао је Радмановић.

Говорећи о затварању Канцеларије високог представника, Радмановић је рекао да у овом тренутку нико не зна када ће она бити затворена.

"БиХ треба од Нове године да постане нестални члан Савјета безбједности УН, а УН јој именује протектора. То је до сада невиђена ситуација. Исто је и са ЕУ. Рекли су да не можемо постати њен члан са протекторатом. Одлука о трансформацији ОХР је донесена прије две године, а дошла су три нова висока представника. Једноставно, услови за затварање су постављени тако да протекторат може да остане вјечно", закључио је Радмановић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog