Politika

Радислав Јовичић: Нека ме ОХР кривично процесуира

БАЊА ЛУКА - Радислав Јовичић, бивши високи званичник Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА), кога је ОХР смијенио у јуну ове године, затражио је од Тужилаштва БиХ и Сипе да га кривично процесуирају због тврдњи да је прислушкивао званичнике ОХР.


"Тужилаштво БиХ и остале надлежне институције дужне су да по службеној дужности отворе истрагу, пошто је у образложењу о смјени наведено да сам починио низ тешких кривичних дјела. То је њихова законска обавеза, ако се већ тврди да сам починио толика кривична дјела. Ја хоћу да се у истрази утврди оно што тврдим од самог почетка - да сам смијењен без икаквих доказа и на основу нечијих дезинформација", истакао је Јовичић.

Јовичић је смијењен 6. јуна, одлуком високог представника у БиХ Валентина Инцка уз образложење да је "дјеловао изван законитог ланца командовања, користио особље и опрему Сипе за праћење запослених у ОХР и примао мито за откривање повјерљивих информације".

Он је нагласио да је одлука о његовој смјени, послије које је услиједио и отказ из агенције, донесена на основу дезинформација и фалсификованих доказа, поготово јер му се на терет ставља "коришћење особља и опреме Сипе за прислушкивање ОХР", иако је та опрема постављена свега неколико дана прије његове смјене.

У покушају да докаже своју невиност, Јовичић очекује да цијели случај провјери и заједничка Комисија за одбрану и безбједност оба дома парламента БиХ.

Он је комисији недавно послао допис у којем их моли да, у складу са њиховим надлежностима, затраже информације од Тужилаштва, обавјештајно-безбједносне агенције и Сипе о томе да ли су икада истраживали наводне незаконитости у његовом раду.

"Несхватљиво је да државне институције не знају или неће да ме процесуирају за толика кривична дела која ми се стављају на терет. Све то се лако може провјерити унутрашњом истрагом у самој агенцији. Истрага би, убијеђен сам, показала да се нисам огријешио о закон, нити о једно правило агенције. Никада нисам дјеловао мимо ланца командовања, а не знам који су то веродостојни докази о мојој корумпираности и позивам их да кажу кад сам и од кога узео новац", истакао је Јовичић.

Увјерен да је жртва подметнутих лажи, бивши начелник Службе за оперативну подршку Сипе, у чијем је саставу и систем за прислушкивање, тражи од низа надлежних институција да отворе истрагу и, ако треба, најстроже га казне ако се докаже да је икада прислушкивао функционере ОХР.

Из Тужилаштва БиХ нису жељели да коментарише чињеницу да још нису тражили покретање истраге против Јовичића, иако се у образложењу о смјени тврди да је починио низ тешких кривичних дјела.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да немају никакав коментар на Јовичићев захтјев да против њега буде покренут кривични поступак.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog