Politika

Кркобабић: Реформа пензионог система у првој половини 2010

БЕОГРАД - Потпредсједник Владе Србије Јован Кркобабић очекује да ће реформа пензионог система бити усвојена у првој половини идуће године.


Он је рекао да су оформљене три радне групе које имају задатак да технички, кадровски и организационо реформишу Фонд за пензијско и инвалидско осигурање и додао да је потребно донијети и закон о Централном регистру.

Према његовим ријечима, пензиони систем мора да буде правно утемељен, социјално праведан и економски одржив, а суштина је да се "садашњи гломазан, спор и неефикасан систем уподоби потребама друштва, државе и грађана који то право остварују".

"Размислићемо добро о горњој граници за одлазак у пензију. Да ли ће се она повећати, за колико година, да ли ћемо изједначити одлазак мушкараца и жена у пензију - видећемо. У раду на овој анализи учествују представници синдиката, послодаваца и државе па ћемо тако наћи најприхватљивија решења", рекао је Кркобабић.

Истичући да се о реконструкцији Владе Србије и смањењу броја министара неформално разговара већ дуже вријеме, Кркобабић је оцијенио да није битно колико има министара, већ да је важно колико свако од њих "успјешно, ефикасно и рационално обавља свој дио посла".

"То не значи да сам против рационализације. Све дуплиране и неефикасне институције треба смањити и број радника у њима свести на праву меру", рекао је Кркобабић.

Он је рекао да су представници ММФ "коначно схватили да је прошлогодишње повећање пензија мудар и паметан потез ове државе", тако да више неће тражити "резове" преко леђа најстаријих и најугроженијих.

"Србија је на путу постепеног опоравка. Али, хипотетички, чак и када би се криза продубила, пензије не би биле смањене. Уверен сам да смањење пензија нико неће тражити, јер су сви свесни да су пензије на минимуму социјалне издржљивости, па ту нема више шта да се смањи. А и сви већ знају да ја на то нећу пристати", рекао је Кркобабић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog