Društvo

РС: Обиљежавање Дана погинулих и несталих

БАЊА ЛУКА - У Бањoj Луци и Источном Сарајеву данас и сутра ће, у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, бити обиљежен Дан погинулих и несталих у одбрамбено-отаџбинском рату.


Поводом обиљежавања 15. септембра, Дана погинулих и несталих у одбрамбено-отаџбинском рату, предсједник РС Рајко Кузмановић примиће данас у 11.00 часова представнике 38 породица са три и више погинулих и несталих чланова у одбрамбено-отаџбинском рату, било да је ријеч о цивилним жртвама рата или припадницима Војске РС.

Том приликом, предсједник РС уручиће повељу Организацији породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС, а породицама погинулих монографију, односно спомен-књигу "Не заборави, вољена земљо".

У 14.00 часова у старој згради Владе РС у Бањој Луци данас ће бити одржан округли сто о теми страдања Срба у одбрамбено-отаџбинском рату.

У оквиру Програма обиљежавања овог дана у Бањој Луци биће приказан и документарни филм "Стратишта и гробнице", док ће у вечерњим часовима у Храму Христа Спаситеља у Бањој Луци, као и у свим другим мјестима и храмовима у РС бити прислужене свијеће.

Обиљежавање Дана несталих и погинулих биће настављено сутреа у 9.00 часова служењем Свете архијерејске литругије у цркви Светог Ђорђа у насељу Миљевићи, у општини Источно Ново Сарајево.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Николај служиће у 10.30 парастос несталим и погинулим борцима и цивилима у одбрамбено-отаџбинском рату, након чега је од 11.00 до 11.30 предвиђено обраћање владике Николаја и званичника испред Спомен костурнице у Миљевићима.

У 12.00 часова предвиђено је уношење 245 посмртних остатака неидентифованих бораца и цивила у Костурницу, док ће у 12.50 бити положено цвијеће на централном Спомен крсту на војничком гробљу у Миљевићима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog