Nauka

Шта Кинези траже од кандидата за космонауте

У каквом здравственом стању морате бити ако желите да постанете астронаут - судећи према кинеским захтјевима, то су веома високи захтјеви. До сада се знало да атронаут мора бити савршено здрав, да добро мора подносити физичке напоре на апаратима који симулирају разна тјелесна оптерећења, да морају показати занимање за учење у више подручја различитих наука.


Приредио: Ненад ТАДИЋ

Кинези су објавили стотину здравствених критеријума које морају задовољити они који би једном жељели полетјети у свемир, рецимо на Марс.

Новинарима је тај списак показао љекар Ши Бингбинг из једнога од шест медицинских центара у којима се бирају астронаути. Он је навео да ће међу хиљадама кандидата који ће од 2012. године летјети у свемир бити и прва Кинескиња.

Кандидати не смију имати ни ожиљке, а зуби им морају бити беспријекорно здрави. Шупљи зуби могу се "урушити" при силама које притишћу астронауте за вријеме лансирања, а не помаже ни ако су покварени зуби извађени.

Ожиљци у устима, или било гдје другдје, могу прснути при убрзању ракете. Отпашће и свако ко је претрпио лом кости, јер су и таква мјеста посебно осјетљива.

Ожиљци у устима, или било гдје другдје, могу прснути при убрзању ракете. Отпашће и свако ко је претрпио лом кости, јер су и таква мјеста посебно осјетљива.

Кандидата ће елиминисати и макар мала прехлада, гљивице испод пазуха или између ножних прстију, задах из уста... Све то није толико важно због самога здравља кандидата колико због удобности оних с којима би такав човјек најмање десетак дана дијелио само неколико кубика простора свемирског брода.

Тек под веома високим оптерећењем смије им потећи зној, јер у свемиру нема начина да се скупља зној који излази директно из знојних жлијезда и почиње да лети око астронаутовог тијела.

Нимало лак посао није рад на састављању Међународне свемирске станице у отвореном свемиру посљедњих година и не траје краће од шест сати. Неријетко и пуно осмосатно радно вријеме.

Тек под веома високим оптерећењем смије им потећи зној, јер у свемиру нема начина да се скупља зној који излази директно из знојних жлијезда и почиње да лети око астронаутовог тијела

Тако мирис зноја из скафандера, без обзира што је он већину путовања изван употебе, сигурно не би придонио "оптимизму посаде".

Угодност у друштву, одговорност и одлучност требају бити основне особине астронаута. Томе треба придодати врхунску стручност у некој од дотадашњих специјалности, али и радозналост, те склоност да се стекне експертно знање и из дисциплина које нису сродне основном занимању.

Будући Кинези у свемиру, осим пилоти, биће и научници.

И они који су сами плаћали пут у свемир, попут Дениса Тита (2001.), Марка Шатлеворта (2002.), Грега Олсена (2005.), Анушеса Ансари (2006.) или Чарлса Симонyа (2007. и 2009.), морали су проћи пуни астронаутски тренинг.

Штавише, заједно с онима који су путовали у свемир по шест мјесеци су тренирале и њихове "замјене".

Ансаријева је имала среће онолико колико је јапански бизнисмен Даисуке Еномото није имао. Упркос новцу који је био вољан да да - отпао је јер су му љекари открили камење у бубрегу, подсјећају медији.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog