Društvo

Ливно: Сточари продају стоку да врате кредите

ЛИВНО- Многи сточари у Ливањском кантону доведени су до ивице банкрота због ниске откупне цијене млијека и немогућности отплате изузетно скупих кредита, због чега спас траже у микрокредитним организацијама, што, чини се, само убрзава пропаст њихових фарми.


Тако је повратник Зоран Пешић, власник фарме музних крава у Црном Лугу код Босанског Грахова, прије него се одлучио да подигне 160.000 марака кредита и упусти у посао производње млијека, насјео на годинама понављане приче политичара како су пољопривреда и производња хране стратешки приоритети БиХ.

Због ниске откупне цијене млијека од 46 фенинга по литру и немогућности враћања кредита, Пешић је по властитом признању за само годину дана доведен до потпуног банкрота јер га је свака јуница коју је купио од Ливањске мљекаре коштала по 5.300 марака, док се камата на кредите које подиже код микрокредитних организација за отплату тих грла креће од 30 до и 40 одсто.

Пешић је рекао да такве кредите подиже јер другог избора нема, признајући да је недавно био приморан продати шест од 30 музних крава, али да ни то није било довољно да подмири све рате подигнутих кредита са лихварским каматама.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog