Svijet

Американци убијали по Сомалији: Мета вође Ал-Каиде

ВАШИНГТОН - Америчке оружане снаге су током војне акције у Сомалији "највјероватније" ликвидирале једног од главних осумњичених припадника терористичке мреже Ал каида Кенијца Салеха Али Салеха Набхана, изјавили су данас амерички званичници.


Припадници америчких снага су у хеликоптерској акцији ушли у Сомалију и напали аутомобил у којем се налазио Набхан, који је један од највише рангираних припадника Ал каиде у источној Африци.

Амерички агенти трагају већ неколико година за Набханом због напада на хотеле и израелски авион у Кенији 2002. године.

Званичници вјерују да је он побјегао у Сомалију након напада и да сарађује са оружаном групом Ал шахаб.

Аналитичари наводе да је упад страних снага изазвао забринутост међу Сомалијцима који страхују да би слични упади могли да допринесу порасту екстремизма.

Неки од очевидаца рекли су да су припадници страних снага носили ознаке француске војске што су оружане снаге Француске касније негирале.

"То није била операција француске војске", рекао је портпарол Генералштаба француских оружаних снага адмирал Кристоф Празук.

Према његовим ријечима, француске снаге које се налазе у региону дјелују унутар оквира снага ЕУ за борбу против пирата "Аталант" и "оне не врше интервенције унутар сомалијске територије".

Очевици су раније изјавили да су припадници страних снага из хеликоптера упали у село Ериле, око 200 километара јужно од пријестонице Могадиша, и да су отворили ватру на једно возило при чему су убили неколико лица.

Локални војни лидер, исламиста који није желио да буде именован, рекао је да је хеликоптер био француски.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog