Svijet

ЕУ пријети санкцијама Хондурасу због Зелаје

БРИСЕЛ - ЕУ је данас упозорила привремену владу Хондураса да се суочава са ризиком увођења нових санкција уколико не буде пронађено мирно рјешење политичке кризе изазване свргавањем са власти предсједника Мануела Зелаје.


У саопштењу, које је одобрио Савјет министара иностраних послова ЕУ, наводи се да ће европски блок и даље забрањивати политичке контакте са владом Хондураса која је именована након војног удара 28. јуна, док је упозорено и на могућност нових санкција.

"Док не буде пронађено мирно рјешење, ЕУ ће бити спремна да предузме нове рестриктивне мјере, укључујући и увођење санкција члановима привремене владе за које се сматра да блокирају процес проналажења рјешења путем преговора", наводи се у саопштењу.

У јулу је Европска комисија саопштила да суспендује сву финансијску подршку државном буџету Хондураса јер није пронађено рјешење политичке кризе. ЕУ је, такође, суспендовала помоћ за развој.

Европска комисија је поново потврдила своју подршку посредовању предсједника Костарике Оскара Аријаса и Организације америчких држава и позвала је све стране да раде на проналажењу рјешења путем преговора и поновном успостављању уставног поретка пред изборе заказане у новембру.

ЕУ је изразила забринутост због извјештаја о кршењу људских права, укључујући упућивење пријетњи активистима организација за заштиту људских права, хапшења и репресалија према онима који су учествовали у мирним демонстрацијама.

САД су током протекле седмице саопштиле да укидају више од 30 милиона долара помоћи Хондурасу како би извршиле притисак на привремену владу да поднесе оставку и на власт врате Зелају.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog