Svijet

Иран: Ми смо нуклеарна сила и нећемо толерисати пријетње

ТЕХЕРАН - Иран треба сматрати као нуклеарну силу и нећемо толерисати ниједну пријетњу великих држава током разговора који су предвиђени за 1. октобар, изјавио је Али Акбар Ђаванфекр, савјетник предсједника Махмуда Ахмадинеџада.


Према ријечима Ђаванфекра, прихватање Исламске Републике као нуклеарне силе представља први корак ка нормализацији односа Техерана са САД и другим западним државама.

"Иран је нуклеарна сила. Нећемо прихватити никакву пријетњу током преговора ни послије њих. Желимо да преговари буду засновани на логици и међународним законима", прецизирао је синоћ Ђаванфекр и додао да Иран треба да буде прихваћен као нуклеарна сила и да тако и преговарају са њим.

Преговарач Ирана и групе 5+1 - пет сталних чланица Савјета безбједности /САД, Русија, Кина, Француска, Велика Британија/ и Њемачка састаће се 1. октобра највероватније у Турској како би разговарали о новим иранским приједлозима о спорном нуклеарном програму.

Не помињући свој програм обогаћивања уранијума, Иран је предложио да се дефинише "међународни оквир који ће спријечити истраживање, производњу, држање и увећавање нуклеарног наоружања".

САД и ЕУ који су са скептицизмом примили ове предлоге сумњају да Иран покушава да произведе нуклеарно оружје под окриљем цивилног нуклеарног програма, што Техеран демантује.

Упркос шестогодишње истраге Међународна агенција за атомску енергију није до сада могла да каже да ли се овај ирански програм потпуно користи у мирнодопске сврхе.

Савјетник предсједника Ахмадинеџада рекао је да његова земља поштује међународне законе и да жели да и група 5+1 поштује иранска нуклеарна и остала права, што би могао бити први корак ка нормализацији односа са САД и Западом.

Ђаванфекр је поновио ирански став да 1. октобра Техеран неће преговарати о свом нуклеарном програму већ о иранским приједлозима. Он је такође критиковао америчког предсједника Барака Обаму који је пружио руку Ирану након три деценије непријатељства, али ништа није урадио па чак није ни честитао иранском предсједнику изборну побједу.

"Не треба да говори о промјенама а да ништа конкретно не ради. Он може да деблокира ирански новац који је Америка заплијенила након исламске револуције или да укине америчке санкције", поручио је Ђаванфекр.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog