Društvo

Бања Лука: Данас се завршава НАТО вјежба

БАЊАЛУКА - У касарни „Козара" у Бањој Луци данас се завршава комуникацијска војна вјежба „Здружени напор 2009" коју су организовале Америчка команда за Европу, Министарство одбране БиХ и Оружане снаге БиХ.


Церемонији затварања вјежбе присуствоваће чланови Предсједништва БиХ, представници амбасаде САД у БиХ, Америчке команде за Европу, као и представници ентитетских и органа власти БиХ и међународних институција у БиХ, најављено је из Министарства одбране БиХ.

За 10.00 часова најављен је дочек команданта Америчке команде за Европу адмирала Џејмса Ставридиса на бањалучком аеродрому, за 10.40 радни састанак у касарни „Козара", а за подне дочек чланова Предсједништва БиХ у овој касарни.

За 12.15 часова предвиђен је састанак високих војних званичника и америчког амбасадора Чарлса Инглиша са члановима Предсједништва БиХ, за 13.00 часова обилазак тест сајта касарне, а за 13.45 церемонија затварања у којој су планирана обраћања министра одбране БиХ Селме Цикотића, амбасадор Инглиша, команданта Ставридиса и предсједавајући Предсједништва БиХ Жељка Комшића.

У вјежби, која је почела 4. септембра, учествовало је око 570 војника из 16 земаља НАТО-а, те око 150 припадника Оружаних снага БиХ, а основни циљ је тестирање интероперабилности и компатибилности телекомуникацијских система земаља чланица НАТО-а и Партнерства за мир.

Вјежба „Здружени напор" први пут у историји одржава се у земљи која није чланица НАТО-а, главни дио вјежбе одвијао се у касарни „Козара", а истовремено се дешавала у Данској и Холандији гдје је смјештен дио снага из чланица НАТО-а и „Партнерства за мир".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog