Svijet

САД одустају од ракетног штита у Европи

ВАШИНГТОН - САД планира да одустане од пројекта распоређивања противракетног штита у Европи, објавио је данас "Вол стрит журнал"/Wall Street Journal/, а ова одлука обрадовала је Москву.


"Ову одлуку САД поткрепљује чињеницом да ирански програм ракета далеког домета не напредује тако брзо како се процјењивало, што умањује пријетњу за амерички континент и европске главне градове", тврди дневник, позивајући се на изјаве актуелних и бивших званичника.

Лист наводи да ови закључци, који би требало да буду окончани већ наредне седмице, представљају главни преокрет у односу на Бушову администарцију која је активно радила на покретању система све док бивши предсједник није напустио своју функцију у јануару мјесецу.

Амерички предсједник Барак Обама наредио је да се поново проучи план његовог претходника Џорџа Буша за постављање противракетног штита, чија је намјена да парира пријетњама које долазе из држава као што је Иран, док Москва тај план сматра као пријетњу за њену сопствену безбједност.

Варшава и Вашингтон су 2008. године постигле споразум да се у Пољској до 2013. године распореди десет пресретача балистичких ракета далеког домета.

Уколико буду потврђене информације из медија о одустајању распоређивања америчког ракетног штита у Европи Русија има све разлоге да поздрави такву одлуку, изјавио је данас извор из сједишта руског Министарства иностраних послова.

"Ако САД има стварну намјеру да одустане од плана распоређивања штита у Пољској и Чешкој то је очигледно добра новост. Очекујемо званичну потврду из Вашингтона", изјавио је неименовани извор, а преноси руска агенција Интерфакс.

Исти извор наводи да ће, ако је таква одлука донесена и ако је узета у обзир забринутост руске стране, онда то допринијети развоју руско-америчких односа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog