Društvo

Превише чађи из димњака РИТЕ Гацко

ГАЦКО - У Термоелектрани Гацко ни данас, након пет дана, није ријешен проблем на унутрашњем транспорту пепела, због чега је још присутно прекомјерно избацивање пепела из димњака, потврдио је њен руководилац Максим Скоко.


Он је рекао да је јуче било санирано више од пола филтера, односно шест од укупно 10 поља, али да се у току ноћи стање погоршало, због чега екипе непрекидно раде, како би се у најскорије вријеме вратило у режим рада са минималном емисијом честица.

Скоко је додао да је проблем у унутрашњем транспорту пепела, чија је потпуна реконструкација планирана за наредну годину кроз програм "Пауер 4", јер је то већ дуже вријеме "уско грло" у раду Термоелектране када је ријеч о отпремању пепела.

Он је подсјетио да су у току редовног годишњег ремонта, који је завршен прије неколико дана, извршени радови на електрофилтерском постројењу, али да се овај проблем није могао предвидјети, па се није могао ни избјећи.

"Прекомјерно избацивање пепела једино се може отклонити док постројење ради, па из тог разлога нисмо смјели да обуставимо производњу", рекао је Скоко и додао да је тешко предвидјети када ће у потпуности бити отклоњени технолошки проблеми у раду овог енергетског гиганта.

Извршни директор Рудника и Термоелектране Гацко Бранислав Рупар рекао је да је, након успјешно недавно урађеног ремонта, блок кренуо у рад без проблема, што је незапамћено у историји рада Термоелетране.

"Све је преконтролисано у систему, након чега је у нашој лабораторијској станици установљено да је тежина пепела дупло тежа у односу на вријеме пред ремонт. Сигурно је то посљедица и добро урађеног ремонта ниског постројења, гдје смо успјели постићи добру мељавост, тако да све сагорјева и иде у димњак", рекао је Рупар.

Он је истакао да су уложена значајна средства за санацију филтерског постројења, које изванредно ради, те најавио да ће и у наредном периоду бити издвајана значајна средства да би што мање штетних димних гасова ишло у атмосферу.

Рупар је рекао да ће, уколико дим буде кренуо према граду, рад Термоелектране бити одмах обустављен.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog