Politika

Завршне ријечи на суђењу крвнику тузланске колоне

БЕОГРАД - У Вијећу за ратне злочине Окружног суда у Београду, на суђењу Илији Јуришићу, оптуженом за кривично дјело употребе недозвољених средстава борбе приликом напада на колону Југословенске народне армије у Тузли, 15. маја 1992, требало би да почне изношење завршних ријечи тужиоца и одбране.


Тужилаштво за ратне злочине Србије оптужило је Јуришића да је као припадник резервног састава полиције Министарства унутрашњих послова Босне и Херцеговине и као високи старјешина у Служби државне безбједности анагажован на пословима командног кадра у Оперативном штабу Службе јавне безбједности Тузла, издао наребу за отварање ватре на колону 92. моторизоване бригаде ЈНА.

У нападу су погинула најмање 92 војника, рањено најмање 33 и уништен већи број војних и санитетских возила.

Према наводима оптужнице, на основу те наредбе, распоређени снајперисти у оближњим зградама прво су пуцали и убијали возаче војних возила, тако заустављали возила и њима блокирали даљи пролаз иначе одобрен правцем измештања, а потом пуцали и убијали војнике који нису били спремни на борбу и пружање отпора.

Када су војници ЈНА почели да искачу из возила, на њих је отварана ватра.

На исти начин су нападана и видно обиљежена санитетска војна возила.

Тужилаштво за ратне злочине преузело је овај предмет од Војног тужилаштва у Београду 2004. и на њему је радило у сарадњи са Тужилаштвом БиХ.

Јуришић је ухапшен маја 2007. на београдском аеродрому „Никола Тесла".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog