Društvo

Војна академија промовисала нове потпоручнике и сарадњу са Турском

БЕОГРАД - Свечаним дефилеом и бацањем шапки, испред Дома Народне скупштине у чин потпоручника промовисано je 138 овогодишњих дипломаца 129. и 130. класе Војне академије.


Послије дочека предсједника Србије Бориса Тадића, државне заставе и интонирања химне Републике Србије, начелник Војне Академије, бригадни генерал Младен Вуруна поздравио је присутне. Услиједило је читање указа предсједника Србије о унапређењу студената у чин потпоручника.

Потом је министар одбране Србије Драган Шутановац наградио најуспјешније студенте по батаљонима пиштољем с посветом - потпоручнике Филипа Стошића, Николу Димитријевића и Момира Станковића.

Предсједник Тадић је најбољим овогодишњим дипломцима Војне академије Милану Ковачевићу(просјечна оцена 9,45), Бојану Танасковском (9,40) и Милутину Мојсиловићу (9,38) уручио официрске сабље с посветом. Поред сабљи, најбољи потпоручници су од министра одбране Турске Мехмета Веџдија Гонула добили и по рачунар.

Предсједник Србије уручио је и орден шпада пензионисаном начелнику ВА генералу Видосаву Ковачевићу.

У поздравном говору Милан Ковачевић, најбољи у рангу, истакао је да нови официри неће обрукати претке, подсјетивши на ријечи кнеза Лазара „да није важно колику војску имаш, већ колика је светиња коју браниш, а наша светиња су народ и отаџбина".

Уз звуке репрезентативног оркестра Гарде и развијање велике заставе Србије, започео је дефиле око 700 кадета и дипломаца ВА, а придружила им се и прва генерација студената медицине са ВМА. Својим најмлађим колегама честитке из кокпита „мига 29" је упутио мајор Миломир Миљковић: „Будите понос своје отаџбине. Живела Србија!" Центар града су током дефилеа надлијетали и авиони типа „орао" и „супергалеб Г-4".

Поред државног и војног врха, родбине и пријатеља, свечаност су увеличали и представници страних војних академија, министар одбране Црне Горе Боро Вучинић и начелник Генералштаба Војске Црне Горе, вицеадмирал Драган Самарџић, начелник Опште војне академије Руске Федерације генерал-пуковник Владимир Попов, као и начелник француске Војне академије „Сан-Сир".

Непосредно прије промоције, министар одбране Драган Шутановац састао се у Дому Гарде са министром одбране Турске.Шутановац је најавио да ће наредне године српски официри похађати турски Ратни колеџ, као и да ће се од почетка 2010. године на Војној академији први пут школовати један турски официр.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog