Politika

Шпирић: Попис неће они који крију етничко чишћење у Федерацији

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић изјавио је данас Срни да је циљ настојања да попис становништва у БиХ буде одржан без националне одреднице прикривања етничког чишћења у Федерацији БиХ.


Он је истакао да би попис становништва морао да одговори на питање гдје су Срби из Сарајева, Мостара, Зенице, Травника, Бугојна, Јајца, Бихаћа и свих других градова.

Према његовом мишљењу, неуралгична тачка приче о попису становништва је Мостар, јер је он сведен на двонационалну причу и много је примјера који ово потврђују.

"Бошњачка политичка елита зна да би пописом становништва по стандардима Еуростата и уз националне и језичке одреднице, на којима се инсистира, биле разобличене многе домаће и међународне лажи које су служиле, а и данас служе за сатанизацију српског народа", рекао је Шпирић.

Он је нагласио да би попис становништва потврдио да, иако постоји мултиетичност у БиХ, да је она једино присутна на просторима Републике Српске.

Предсједавајући Савјета министара БиХ сматра да је разлог зашто се Бошњаци залажу да резултати пописа из 1991. године буду основ за расподјелу власти, тај што је Српска мултиетична и тај принцип може бити задовољен, али не и у ФБиХ.

"Тамо Срба нема и тај принцип ништа не значи. Четири године и више није било могуће конституисати Дом народа ФБиХ, јер је са Србима, по мишљењу бошњачке политичке елите, посао завршен. Сада треба прећи на Републику Српску. Сувише наивно да бисмо им вјеровали", поручио је Шпирић.

Према његовим ријечима, БиХ је без пописа становништва неуправљива земља, без садржаја и фикција.

"Зато ми је жао што не постоји разумијевање да 2011. година буде циљна година пописа становништва да би биле исправљене демографске неправде у БиХ", истакао је Шпирић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog