Politika

Тејтам: БиХ ће бити оштећена ако се не одржи попис 2011. године

Британски амбасадор у Сарајеву Мајкл Тејтам оцијенио је да ће БиХ бити веома оштећена ако 2011. године не буде обављен попис становништва.


„Попис становништва је веома битно питање. Свака земља треба тачну представу о броју становника која је неопходна за добро планирање и одлучивање", рекао је Тејтам.

Он је нагласио да механизме и прецизне детаље пописа морају донијети власти БиХ, али да то морају брзо учинити, јер ће земља бити оштећена ако се попис становништва не одржи 2011. године.

Говорећи о међународном присуству у институцијама правосуђа БиХ, Тејтам је рекао да вјерује да су домаће правосудне институције способне да саме процијене када је тренутак да странци оду.

Домаће правосудне институције способне да саме процијене када је тренутак да странци оду

„Ово није шамар бх. судијама и тужиоцима, овдје је ријеч о помагању њиховом раду. Колико ја схватам, многе судије и тужиоци у БиХ у ствари подржавају продужење мандата међународним колегама", казао је Тејтам.

Он сматра да се у политици која се води у БиХ на свим странама јако мало пажње посвећује конструктивном дијалогу, а превише се истичу блокаде, ентитетско гласање, пријетње повлачењем министара.

Говорећи о уставним промјенама, британски амбасадор је изразио наду да ће сви политичари бити спремни да заједно напорно раде на проналажењу свима прихватљивог пакета промјена.

Он је нагласио да то јесте напоран посао, али не и немогућ, и да није пријетња интересима ниједној страни у процесу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog