Politika

Еј салаши, на северу Бачке: Мађари ће се залагати за аутономију

НОВИ САД - Зоран Шећеров, потпредсједник Покрета мађарске наде (ПМН), нове политичке партије војвођанских Мађара, каже да ће се ПМН борити за територијалну аутономију, те мањине у осам општина сјеверне Бачке, гдје чине већинско становништво.


"Ићи ћемо корак по корак док и већинско српско становништво не увиди да је територијална аутономија војвођанских Мађара у свачијем интересу", изјавио је Шећеров.

Он је додао да концепт територијалне аутономије имају и остале мађарске странке у Војводини, али да су "неозбиљне" у његовој реализацији.

"Тај концепт територијалне аутономије имају и друге мађарске странке у Покрајини, попут странака Пала Шандора или Ласала Раца Сабоа, али за разлику од њих, ПМН сматра да је много озбиљнији у настојању да Мађари добију територијалну аутономију у Војводини", закључио је Шећеров.

ПМН прецизира да би Мађари територијалну аутономију требало да добију у општинама Сента, Бачка Топола, Кањижа, Ада, Мали Иђош, Чока, Бечеј и град Суботица, гдје та националан заједница има већину, кад је у питању број становника.

Мађари у Сенти чине 78 одсто становништва.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog