Svijet

Бан Ки Мун: Дајте шансу миру

У свијету ће данас бити обиљежен Међународни дан мира, који ће ове године посебно бити посвећен иницијативи за нуклеарно разоружање.


Генерални секретар УН Бан Ки Мун апеловао је на све људе широм свијета да дају свој допринос миру, додајући да ће затражити од влада да се усредсреде на важна питања нуклеарног разоружања и његовог неширења.

Он је истакао да су догађаји посљедњих година потврдили да и даље постоје пријетње од нуклеарних катастрофа и да ће свијет наставити са њима да се суочава све док постоји ризик да неке земље и терористи могу да имају или развијају нуклеарно наоружање.

"Морамо се разоружати, морамо имати мир. Апелујем на све људе широм свијета да нам се придруже у овом настојању. Подржите УН и дајте свој допринос миру", поручио је Бан Ки Мун поводом Међународног дана мира.

Међународни дан мира биће данас обиљежен највећом и најсвеобухватнијом прославом до сада, која ће широм свијета бити истовремено емитована на интернету, радију и телевизији.

Међународни дан мира биће данас обиљежен највећом и најсвеобухватнијом прославом до сада, која ће широм свијета бити истовремено емитована на интернету, радију и телевизији

У директном преносу прославе на интернету који ће трајати 24 сата, биће емитовани порука генералног секретара Бан Ки Муна, као и интервјуи са садашњим и бившим високим званичницима УН.

У прослави ће учествовати и познати гласници мира УН као што су холивудски глумци Џорџ Клуни, Анђелина Џоли, Џад Ло, Мајкл Даглас, Шарлиз Терон, пјевачи Ени Ленокс, Пол Макартни и многи други.

Дан мира је установљен 1981. године, а први пут је обиљежен наредне године.

Своју суштинску улогу добио је тек 2001. године, када је Генерална скупштина УН посебном резолуцијом, прогласила Међународни дан мира.

Овом резолуцијом су све земље и народи, људи свих узраста и из свих друштвених слојева, позвани да славе мир и дају свој допринос да мир завлада свијетом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog