Svijet

Куба: Тргу револуције највећи концерт икада

ХАВАНА - Више стотина хиљада људи окупило се прошле ноћи на Тргу револуције у Хавани, на концерту с циљем да се премости дубоки јаз између становника тог комунистичког острва и његове бројне дијаспоре.


На највећем икада одржаном концерту на отвореном, под геслом "Мир без граница", наступило је 15 група и солиста из неколико латиноамеричких земаља.

Концерт је организовао Хуанез, колумбијски пјевач који живи у Мајамију, у америчкој држави Флориди.

Многи Хуанезови суграђани не одобравају тај потез.

У Мајамију живи велики број Кубанаца који су побјегли са острва и сматрају да концерт посредно помаже комунистичком режиму у Хавани. Хуанез је, наводно, чак добио пријетње смрћу.

Познати пјевач је на концерту, у паузи између двије пјесме, поручио да се бесмислени идеолошки рат мора окончати, а мржња замијенити љубављу.

Концерт је подржала администрација америчког предсједника Барака Обаме, који је најавио отопљавање односа са Кубом.

Амерички државни секретар Хилари Клинтон се чак сликала са Хуанезом пред његов одлазак у Хавану.

Он је нагласио да је концерт организовао јер сматра да је Обама "отворио врата" промјенама тиме што је ублажио трговинске санкције САД према Куби док је предузео и друге кораке у побољшању америчко-кубанских односа.

Међутим Обама је јуче умањио важност концерта ријечима да "сматра да неће нашкодити америчко-кубанским односима али да не би претјеривао до тог степена да и у томе помаже".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog