Svijet

Хонг Конг: Вирус свињске грипе још није мутирао

ХОНГ КОНГ - Генерални директор Свјетске здравствене организације /СЗО/ Матгарет Чан саопштила је данас да вирус грипа типа Х1Н1 изгледа да још није мутирао у опаснију болест, као и да је развој вакцина у току.


"До сада су се вакцине показале као веома ефикасне", изјавила је Чанова у Хонг Конгу на отварању годишњег састанка СЗО за регион западног Пацифика.

Она је додала да вирус може да мутира сваког тренутка, али да се може констатовати, према лабораторијским аналзима, да је од априла вирус у свијету остао веома сличан почетном вирусу.

Чанова је напоменула да се сваке године могу произвести три милијарде доза вакцина и додала је да је Кина бећ почела вакцинацију свог становништва.

Она је, такође, упутила савјет властима у Хонг Конгу да полако предузимају мјере против пандемије и да концентришу ресурсе на пацијенте који су већ заражени.

"Пацијенти високог ризика, као што су старије особе, гојазне особе и лица са хроничним болестима, могу имати озбиљнијих проблема са вирусом грипа" , нагласила је Ченова.

Хонг Конг, који се први суочио са епидемијом болести Сарс 2003. године, предузео је серију стриктних мјера за борбу против новог грипа, а једна од мјера је појачана контрола граница.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog