Svijet

Баросо: Разговори о климатским промјенама "опасно близу застоја"

ВАШИНГТОН - Разговори у УН о климатским промијенама "опасно су близу застоја,"наводи се у упозорењу предсједника Европске комисије Жозеа Мануела Бароза припремљеног за састанак у Њујорку.


Према изводима из коментара шеф Европске комисије ће од земаља у развоју затражити да поштују циљеве за смањење гасова који стварају ефекат стаклене баште како би добили финансијску подршку од индустријски развијенихјих држава.

"Европска порука земљама у развоју је да ако су озбиљне у намјери да поштују смањење емисија штетних гасова, ту смо да помогнемо. Наша порука развијеним земљама је да је потребна поуздана финансијска помоћ земљама у развоју и једначина је веома јасна: `нема новца, нема договора. Али, без акције нема новца`", наводи се у Барозовом упозорењу припремљеног састанак Савјета за стране односе у Њујорку.

Разговори о проналажењу замијене за Протокол из Кјота, чији мандат истиче 2012. године су стали јер се земље споре око начина постизања циљева за смањење емитовања штетних гасова и око износа који богате земље треба да дају сиромашнијим које су суочене са климатским промјенама.

У децембру у Копенхагену одржавају се разговори 190 земаља посредством УН и на којима би требало да буде постигнут договор. Барозо ће током ове седмице од држава затражити да озбиљно приђу разговорима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog