Svijet

Папандреу: Турска мора поштовати правила ЕУ

АТИНА - Лидер грчке опозиције Јоргос Папандреу рекао је данас да ће у случају побједе његове странке ПАСОК на пријевременим изборима 4. октобра, покушати да побољша односе са Турском, али је истакао да Анкара мора да поштује правила ЕУ да би у децембру од Брисела добила повољан извјештај о својим приступним преговорима.


Папандреу, чија странка ПАСОК, према резултатима предизборних анкета, има велику предност, рекао је да су се посљедњих неколико година појавиле препреке у грчко-турским односима који би могли да утичу на шансе Анкаре за приступ ЕУ.

"Желимо да поново оживимо моменат који је изгубљен, али у исто вријеме да процијенимо потешкоће и проблеме настале у билатералним односима", каже Папандреу, који је и биши шеф грчке дипломатије.

Турска и Грчка се дуго споре о територијалним питањима и око подијељеног Кипра, док су 1996. године због напуштеног острва у Егејском мору били на ивици рата.

Крајем деведесетих година прошлог вијека Папандреу је, као шеф дипломатије, учинио много на обнови односа са Турском.

Аналитичари наводе да су се односи од тада битно побољшани и да је посјета шефа грчке Владе Костаса Караманлиса Турској 2008. године била врхунац покушаја нормализације односа Атине и Анкаре.

Грчка је током ове године у неколико наврата протестовала због прелета турских борбених авиона преко насељених грчких острва.

Папандреу је истакао да би желио да Турска поштује границу и суверенитет Грчке, као и правила ЕУ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog