Politika

На Западу ништа ново: Тадић гусла исту пјесму и у Кливленду

Србија ће наставити да води политику мира, споразумијевања и интеграција у ЕУ, али неће одустати од легитимних и националних интереса одбране суверенитета, територијалног интегритрета и идентитета, поручио је у Кливленду предсједник Србије Борис Тадић.


На пријему за представнике српске дијаспоре, коме су присуствовали сенатор Џорџ Воиновић и командант Националне гарде Охаја Грегори Вајт, Тадић је рекао да Србија неће водити политику која ће људе излагати ризицима.

Према његовим ријечима, Србија ће водити политику која на рационалан и достојанствен начин брани националне и државне интересе, води рачуна о грађанима и идентитету.

"Увек говорим да хоћемо да Србије буде чланица ЕУ, али са нашим идентитетом и културом. Сви они који мисле да такав политички циљ са собом носи губитак идентитета требало би да знају да Србија никада неће одустати од политике одбране властитог идентитета", нагласио је Тадић.

"Увек говорим да хоћемо да Србије буде чланица ЕУ, али са нашим идентитетом и културом. Сви они који мисле да такав политички циљ са собом носи губитак идентитета требало би да знају да Србија никада неће одустати од политике одбране властитог идентитета"

Тадић је замолио дијаспору у Охају да ту поруку пренесе свим Србима који живе у САД и нагласио да не види "алтернативу таквој политици", али није објаснио шта је то до сада он као предсједник државе и владајуће странке у Србији, учинио да помогне Србима у дијаспори која је настала за вријеме његовог мандата. Ту се прије свега мисли на Црну Гору, гдје актуелни режим измишља нови језик а Срби нису ни национална мањина, али и на РС, које се Тадић сјети само пред изборе у Србији.

Он је поновио да Србија никада неће одустати од одбране суверенитета и територијалног интегритета, али одмах је и додатно мотивисао ту изјаву тиме да никада неће доводити у питање животе људи. Тадић се, иначе, прославио својом најавом да Војска Србије неће учинити ништа ако се у Приштини самопрогласи независност, мада ту изјаву уопште није морао давати. Једнако је славан и по томе, да је тек по преузимању свог мандата отишао право у САД, гдје је додатно продужио посјету у "приватну", када су истекли сви дипломатски разлози да борави тамо.

"Ми водимо мирољубиву политику и бранимо Косово дипломатским и политичким средствима", поручио је по ко зна који пут Тадић. Он је прецизирао да Србија жели да води мирољубиву политику у региону и да створи најбоље могуће односе са сусједима: "Србија је данас демократска држава која жели да постане чланица ЕУ", рекао је Тадић, као да је данашњи датум 06.10.2000. године, а Милошевић је тек свргнут са власти.

Он је подсјетио да је Србија протеклих година остварила и значајан економски успјех, иако се сада суочава са посљедицама глобалне економске кризе.

"Данас имамо значајне инвесторе који долазе из САД. То је нешто што веома ценим", истакао је Тадић и изразио очекивање да ће америчке компаније наставити да улажу у Србију.

Он је изразио увјерење да ће да Србија бити чврст партнер САД у будућности.

"Ми морамо решити неке проблеме, али сам уверен да ћемо на крају бити добри савезници", истакао је Тадић.

Тадић је захвалио и санатору Војиновићу, који је претходних година био веома значајна личност за Србију у САД и подржавао је на свим пољима

"Веома сам задовољан што смо се поново срели. Он је увек доступан за нас, српску владу и председника и рачунамо на њега и даље у годинама које долазе", рекао је предсједник Србије.

Он је захвалио и генералу Вајту и нагласио да српска војска има одличну сарадњу са Националном гардом Охаја.

"Уверен сам да ћемо наставити сарадњу која је веома значајна за одбрамбени систем Србије", нагласио је он.

Тадић је отпутовао у САД, гдје ће до 26. септембра у Њујорку предводити делегацију Србије на засједању Генералне скупштине УН.

Тадић ће 23. септембра присуствовати пријему који ће у Њујорку приредити предсједник САД Барак Обама, а 25. септембра ће се обратити учесницима 64. засиједања Генералне скупштине УН.

У оквиру засједања Генералне скупштине предсједник Србије ће имати и низ билатералних састанака.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog