Društvo

Савјет за демографску политику РС: Попис неопходан 2011!

БАЊА ЛУКА - Савјет за демографску политику Републике Српске, закључио је данас на сједници да је у БиХ неопходно обавити попис 2011. године и да пописни образац треба да садржи одреднице за националну, етничку и вјерску припадност.


Савјет је закључио да је, ради квалитетне припреме прописа, неопходно што прије усвојити закон о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године, имајући у виду да је попис најважнији извор појединачних података о становништву једне државе.

На сједници је закључено да је овај приједлог закона квалитетан, стручно пројектован оквирни документ усаглашен са препорукама УН и Еуростата, саопштено је из Министарства породице, омладине и спорта РС, које је организатор састанка.

"Имајући у виду досадашњу праксу пописивања у БиХ и Европи и препоруке Еуростата за мултинационалне државе, Савјет за демографску политику сматра да пописни образац треба садржавати одреднице за националну, етничку и вјерску припадност'', наводи се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да РС треба да донесе закон из своје надлежности ради ефикаснијег спровођења пописа становништва на својој територији.

Савјет за демографску политику препоручио је да у случају неусвајања закона о попису у БиХ 2011. године, РС треба да покрене активности за попис на својој територији, при чему овај закон може да послужи као добра основа за доношење закона о попису становништва, домаћинства и станова у РС 2011. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog