Društvo

Измјењена оптужница против Илије Јуришића

БЕОГРАД - Тужилаштво Србије за ратне злочине измијенило је оптужницу против Илије Јуришића у случају "Тузланска колона", којом му је на терет стављено и командовање јединицама Патриотске лиге, потврдио је Јуришићев адвокат Ђорђе Дозет.


Он тврди да се Јуришић и даље терети за исто кривично дјело и да запрећена казна остаје иста.

Дозет наводи да у оптужници "садржајно ништа није мијењано" и да је тужилац "поставио зараћене стране на различите начине, тако што сад више није вођен рат између БиХ и војске, него између бошњачког, хрватског и српског народа".

Према његовим ријечима, Јуришићу се на терет ставља да је као припадник бошњачке и хрватске стране у том сукобу командовао јединицама полиције, Територијалне одбране и Патриотске лиге.

Он је рекао да је тужилац у измјењеној оптужници, како је навео, смањио број погинулих у Тузланској колони за 41 у односу на претходну оптужницу.

"Значајна промена је што више није погинуло 92 /у колони/ него 51", тврди Дозет.

Он је објаснио да је оптужница промијењена у петак, 18. септембра, да је Јуришићу уручена тог дана у 22.00 часа, а адвокату јутрос прије почетка суђења.

"То је законски могуће. Тужилац има права да мења оптужницу док год се не закључи главни претрес, а главни претрес је закључен тек данас када су завршени сви докази", рекао је Дозет.

Он је навео да ће сутра на суђењу завршне ријечи изнијети одбрана и сам оптужени Илија Јуришић.

"Одбрана ће завршну реч прилагодити новим околностима и тужиочевој завршној речи", закључио је Дозет.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog