Politika

Нови извјестилац УН данас у Приштини

БЕЧ - Нови извјестилац Европског парламента за Косово Урлике Луначек допутоваће данас у Приштину да би се упознала са ситуацијом и сагледала могућности даље политичке и економске стабилности.


Луначекова, која ће на Косову боравити до четвртка, 24. септембра, састаће се да шефом мисије Еулекс Ивом де Кермабоном, шефом цивилне управе и ЕУ изаслаником Питером Фејтом, као и косовским албанским политичарима и представницима Срба.

Она је аустријској новинској аганцији АПА рекла да је веома радује недавно именовање Европског парламента на ову дужност.

Луначекова је рекла да ће током њеног рада као извјестиоца за Косово центар пажње бити на јачању владавине права, права мањина и демократије, наводећи да су важни локални избори, који ће се одржати 15. новембра, јер су први након проглашења независности у фебруару 2008. године.

Она је додала да жели да се посвети питању да ли и у којој мери Европска унија може да појача подршку невладиним организацијама које се залажу за учешће српског становништва на изборима.

Истичући да је перспектива уласка у ЕУ важан фактор за цијелу југоисточну Европу, Луначекова је поздравила планирану либерализацију визног режима за Србију, Македонију и Црну Гору.

"Жао ми је међутим, да се међу њима не налазе "Косово", БиХ и Албанија", рекла је она.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog