Društvo

Случај "Крајина Борац": Прегласавање уз помоћ странаца

БАЊА ЛУКА - Одлука Уставног суда БиХ о усвајању апелације о незаконитој продаји имовине предузећа "Крајина Борац" у власништву Владе Републике Српске, стигла је на поступање у Врховни суд РС.


За ту одлуку Уставног суда БиХ гласале су стране судије и судије Бошњаци, док су тадашњи потпредсједник, а сада предсједник Уставног суда БиХ Миодраг Симовић и судија Мато Тадић гласали против ње.

Ријеч је о апелацији Славка и Дијане Милојица из Новог Града и "Трговине Борац" из Травника.

"Трговина Борац", заступана по директору Фехиму Бојићу, продала је пословни простор од 65,26 метара квадратних Славку и Дијани Милојица, иако је Влада РС претходно приватизовала тај објекат у склопу имовине "Крајина Борца".

"Крајина Борац" је потом тужио Славка и Дијану Милојица, а Врховни суд РС их обавезао да тужиоцу предају пословни простор у посјед. Они су уложили апелацију коју је Уставни суд БиХ усвојио 30. маја, враћајући одлуку Врховном суду РС на поступање.

"Утврђује се повреда права на имовину. Врховни суд РС дужан је да по хитном поступку донесе нову одлуку и да у року од три мјесеца од дана достављања ове одлуке обавијести Уставни суд БиХ о предузетим мјерама", наведено је у одлуци.

Предсједник Управног одбора "Крајина Борца" Зоран Милаковић каже да је Уставни суд БиХ овом одлуком начинио преседан јер је, фактички, њоме обезвриједио све приватизације обављене у оба ентитета.

У издвојеном мишљењу о неслагању Миодраг Симовић је навео да сматра да је апелација неоснована.

"Врховни суд РС је јасно и аргументовано образложио зашто се на конкретан случај треба примијенити Оквирни закон о приватизацији, а не Закон о власничкоправним односима и Закон о промету некретнина, и зашто је предметни уговор о купопродаји ништаван", истакао је Симовић.

Издвојеном Симовићевом мишљењу придружио се и судија Уставног суда БиХ Мато Тадић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog