Politika

Приједлог Статута Војводине биће знатно измијењен

БЕОГРАД - Приједлог Статута Војводине биће знатно измијењен, тако да српска покрајина неће бити "држава у држави".


Према тим измјенама, Војводина неће бити третирана као "саставни дио јединственог културног, цивилизацијског, економског и географског простора средње Европе", како пише у члану један садашњег приједлога Статута, већ само као "европски регион".

Такође, у новом приједлогу за разлику од старог Нови Сад неће добити назив "главног града", него ће бити означен као "сједиште", а Војводини не би требало да буде остављена ни могућност "закључивања међународних уговора", како предвиђа садашњи члан 16, већ само "међурегионалних споразума".

Уз то, требало би да буде избрисан и дио садашњег члана три који се односи на референдум.

Дилема која још није ријешена је да ли ће у будућем Статуту Војводина добити Владу, како предвиђа садашњи приједлог, или ће главни извршни орган њене Скупштине и даље носити назив Извршно вијеће.

Извјесно је да се неће мијењати одредба да покрајина има право на сопствену развојну банку (та улога је намијењена "Металс банци" у којој је већ преузето 62 одсто капитала).

Завршен је и Приједлог закона о надлежностима, који би са измјенама Статута, могао да се нађе у Скупштини Војводине на поновном усвајању за двије седмице, а велики су изгледи да, и једно и друго, добије њихову већинску подршку.

Убрзо послије тога и Статут и закон би, коначно, могли да се нађу и пред посланицима Скупштине Србије.

Предсједник Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић изјавила је да би статут Војводине на дневни ред могао да дође у новембру, евентуално децембру, уколико буде морао да се усаглашава са законом о надлежнонстима Војводине.

Она је навела да би Статут могао и раније да дође пред посланике, можда и у октобру, уколико не буде потребе за корекцијом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog