Politika

Дачић: Хулигани планирали напад на амбасаду Шведске

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је да су хулигани, који су намјеравали да спријече одржавање "Поворке поноса" у Београду, хтјели да нападну и Амбасаду Шведске, гдје је био планиран пријем за учеснике скупа.


Дачић каже да су "вандали за сукоб са учесницима `Поворке поноса` и полицијом припремили и праћке са металним куглама, а полиција је проналазила сакривено камење чак и у шахтовима водовода.

"Једна од мета била је и Амбасада Шведске у Београду, где је био планиран пријем за учеснике поворке", рекао је Дачић, одбацујући критике да је скуп отказан, јер полиција није била у стању да заштити учеснике.

Он каже да би се, према сазнањима обавјештајних служби, на улицама Београда окупили и бројни грађани који нису чланови "Образа" или "Покрета 1389".

Према сазнањима обавјештајних служби, на улицама Београда би се окупили и бројни грађани који нису чланови "Образа" или "Покрета 1389"

Дачић је рекао да "Поворку поноса" није било могуће у потпуности обезбједити и да се није радило о неколико екстремиста и сто хиљада учесника скупа, него је однос био обрнут, јер би неколико хиљада људи учествовали у нередима на улицама Београда.

"Нисам министар за причање бајки, имам одговорност да кажем истину. Од прозивки за неодржавање скупа био бих много одговорнији да је пала и једна кап крви. Могао сам да кажем `окупите се` и да буде крвопролиће", истакао је Дачић.

Он додаје да је било разних изјава политичара и организација које указују да "нису сви невини у томе", а да је настрадао било који човек са било које стране "опет би била крива једино полиција".

Због тога, Дачић сматра, да би приликом организовања сљедећег сличног скупа у томе морали активно да учествују сви креатори јавног мњења и да је потребно обезбиједити ширу јавну подршку.

"Уосталом, питајте политичаре шта мисле о томе и да ли су за њих ови који су похапшени екстремисти или патриоте!?", додао је Дачић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog