Društvo

Наредних дана мирни протести у Тузли и Калесији

КАЛЕСИЈА/ТУЗЛА - Српско грађанско вијеће (СГВ) Калесија најавило је да ће током два наредна дана организовати у овом мјесту и Тузли мирне протестне скупове, јер су незадовољни рјешавањем нагомиланих проблема, као и нерјешавањем услова за одржив повратак Срба на подручје калесијске општине.


Предсједник СГВ Живоин Миљановић рекао је да ће мирни протест у Калесији бити одржан сутра у подне испред зграде општине, а у Тузли у четвртак, 24. септембра испред зграде Владе Тузланског кантона.

Миљановић је рекао Срни да општинске власти Калесије у посљедњих десет година нису ништа предузимале да обезбједе најминималније услове останка за око 350 лица српске националности, колико их тренутно живи у својим повратничким мјестима.

Он је у писму подсјетио начелника општине Калесија Расима Омеровића да ни један Србин није запослен у општинској администрацији, да су путне комуникације до српских повратничких мјеста катастрофалне, те да немају чиме обрађивати земљу, иако имају појединачно од 20 до 300 дунума земље у свом власништву.

Миљановић је истакао да ће српски повратници на протестним скуповима захтијевати да се хитно запосли бар једно лице српске националности у општинској администрацији Калесија, да се коначно ријеши проблем прилаза српском православном гробљу у повратничко насеље Гојчин, те да се СГВ додјели простор за несметан рад.

Према његовим ријечима, Срби повратници ће захтијевати да се формира комисија при општини Калесија од лица српске националности из реда поврантика, која би одлучивала о расподјели средстава намјењених повратку Срба.

Миљановић је истакао да је за одржив повратак Срба неопходно да се изнађе рјешење за додјелу сточног фонда, пољопривредне механизације, пластеника и других ствари које су потребне за одржив повратак.

Миљановић је изразио разочарење што ни бивши високи представник у БиХ Мирослав Лајчак није реаговао на писмо повратника из Калесије да им помогне, као ни садашњи Валентин Инцко, који није одговорио ни на писмо срспких повратника, а камоли да се укључи, или да изрази забринутост за положај Срба повратника на подрује ове општине.

"Нека је високи представник висок до неба, ми ћемо тражити своја права да опстанемо на овом подручју, упркос свим опструкцијама општинских и кантоналних власти, као и дијела међународне заједнице", рекао је Миљановић.

Истичући да се тренутно на подручју општине Калесија налази око 350 Срба повратника, Миљановић је рекао да је, према подацима СГВ, у 2007. години на овом подручју било регистровано 572 српска лица, што значи да се због тешких услова повратка око 220 Срба иселило са овог подручја.

Он је подсјетио да је прије рата на овом подручју живјело више од десет хиљада лица српске националности.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog