Društvo

Бања Лука: Обиљежавање Дана без аутомобила

БАЊА ЛУКА - У Бањој Луци ће данас, поводом Међународног дана без аутомобила, од 11.00 до 14.00 часова бити обустављен саобраћај у ужем центру града, од хотела "Палас" до Народног позоришта Републике Српске .


Институт за грађевинарство данас и сутра, поводом Европске седмице мобилности, чија је тема "Побољшајмо градску климу", обавиће мјерење аерозагађења и буке.

На Тргу Крајине је као и протеклих година постављен полигон за обуку дјеце у саобраћају предшколског и школског узраста, као и разни транспаренти који подсјећају да је 22. септембар Дан без аутомобила, а планирани су и други атрактивни садржаји у које ће бити укључени најмлађи Бањолучани.

У Административној служби града Бања Лука кажу да је циљ обиљежавања Међународног дана без аутомобила да се разним садржајима и едукативном кампањом развије свијест грађана о значају здраве животне средине, промовишући алтернативне начине превоза, те усмјеравати пажњу на безбједност у саобраћају.

Бања Лука је прошле године постала дио велике породице европских градова "Евроситис", која промовише одрживи развој градова, а потписник је и Споразума градоначелника европских градова, којим се обавезује да ће до 2020. године смањити емисију угљен-диоксида за најмање 20 одсто.

Европска седмица мобилности према прописима Међународне повеље европске иницијативе траје од 16. до 22. септембра, а покренута је као европска иницијатива у коју је од 2002. године укључен 431 град и мјесто.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog