Politika

Радојичић: Инцка би на Западу прогласили комунистом

БАЊА ЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је данас да новонастала ситуација у вези са "Електропреносом БиХ" представља потенцијално задирање у власничке односе који су светиња на Западу.


"Не може се декретом никоме одузети власништво и дати неком другом. Нека покушају у својим земљама направити да од једне компаније, чак и јавне, одузму власништво и дају неком другом. Сваки суд ће их оборити и јавно ће их прогласити комунистима који врше национализацију", оцијенио Радојичић.

Радојичић сматра да су посљедњи потези високог представника потпуно непотребни и неприхватљиви и да враћају ОХР у вријеме кад је наметао десетине одлука, а не у вријеме трансформације у Канцеларију специјалног представника ЕУ.

Он је новинарима рекао да су у Бањој Луци у току састанци највиших функционера и представника овог ентитета у органима у БиХ, који ће се огласити заједничком изјавом у вези са ситуацијом насталом након 18. септембра када је високи представник Валентин Инцко наметнуо осам закона.

"Ријеч је о почетку нове политичке кризе у БиХ. У то сам потпуно сигуран", рекао је Радојичић.

Он је нагласио да су рјешења неких питања, као на примјер држављанства грађана Брчко дистрикта, већ била договорена и да је требало да уђу у редовну парламентарну процедру, па су стога нематања била потпуно непотребна.


Високи представник Валентин Инцко објавио је 18. септембра да је наметнуо сет закона који ће омогућити закључење супервизије над дистриктом Брчко до 15. новембра ове године.

Наметнути закони односе се на питања промјене држављанства грађана дистрикта, снабдијевање струјом и на подјелу средстава од сукцесије бивше СФРЈ.

Инцко је истог дана донио одлуку којом се члановима Управног одбора "Електропреноса БиХ" налаже да без одлагања именују генералног директора овог предузећа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog