Politika

Инцко: Погоршала се политичка клима, реформе стагнирају

САРАЈЕВО/БРИСЕЛ- Високи представник и специјални представник ЕУ Валентин Инцко рекао је данас у Бриселу да се политичка клима у БиХ погоршала у посљедњих неколико мјесеци и да већина реформи стагнира.


Током обраћања Одбору за политичка и безбједносна питања ЕУ, Инцко је истакао да је предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић блокирао именовање новог министра безбједности и неосновано га везао са другим именовањима, те да је парламент БиХ усвојио тек неколицину закона у посљедњих шест мјесеци.

Високи представник је рекао и да се државне институције, као што је ''Електропренос'', и даље подривају и доводе у питање, што прије свега чини Република Српска.

Недостатак повјерења и дијалога међу политичким лидерима такође је утицао на рад политичких институција, углавном на државном нивоу, саопштено је из ОХР.

Инцко је обавијестио Одбор за политичка и безбједносна питања ЕУ да власти у БиХ од јуна нису успјеле постићи никакав конкретан напредак у испуњавању пет циљева и два услова за транзицију ОХР.

У настојању да помогне да се испуне преостали предуслови за ту транзицију, Инцко је оформио тим који тренутно ради на попису државне имовине, који ће омогућити да БиХ донесе одлуку о подјели утврђене имовине.

Високи представник је рекао да је донио серију техничких одлука у свјетлу окончања супервизије у Брчком.

Инцко је оцијенио као позитиван одређени напредак постигнут у испуњавању преосталих услова из Мапе пута за либерализацију визног режима.

Високи представник је поздравио именовање новог директора Дирекције за европске интеграције Невенке Савић, које би требало унијети нову енергију у напоре које БиХ улаже са циљем интеграције у ЕУ.

Одбор за политичка и безбједносна питања је стално тијело ЕУ у коме се налази свих 27 земаља чланица Уније. Одбор има главну улогу у утврђивању спољне и безбједносне политике ЕУ и припремању одговора на кризне ситуације.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog