Društvo

Kaраџић тражи изузеће једног судије због година

ХАГ - Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић затражио је од Хашког трибунала да из вијећа на његовом суђењу буде изузет судија Мелвил Баирд, због старости овог судије из Тринидада и Тобага.


Караџић у свом најновијем поднеску Хашком трибуналу указује да судија Баирд не удовољава критеријумима предвиђеним Статутом Трибунала, односно Уставном Тринидада и Тобага, који предвиђа обавезно пензонисање жалбених судија са навршених 65 година живота.

"Судија Баирд рођен је 5. марта 1940. године. У вријеме када се очекује завршетак суђења, он ће имати 72 и по године", наводи се у поднеску и додаје да од времена постављења за судију Трибунала, Баирд није испуњавао услове предвиђене законовадством његове земље, односно Статутом Трибунала.

У поднеску одбране наводи се да Караџић има 64 године, те да "он зна да су људи у шездесетим витални и корисни чланови друштва", али да је закон - закон.

"Уколико Трибунал не поштује властити Статут, то значи да Караџић не може да очекује заштиту од произвољности и каприциозности у току суђења, и зато тражи дисквалификацију судије Баирда", закључује се у поднеску одбране.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog