Društvo

Ништа од пријаве против Керума

ЗАГРЕБ - Против сплитског градоначелника Жељка Керума неће бити поднесена кривична пријава због његове изјаве да не би пристао да му Србин буде зет, јер Срби никада ништа добро нису донијели Хрватима.


Загребачко тужилаштво сматра да иступ сплитског градоначелника не садржи обиљежја кривичног дјела расне и друге дискриминације, јер Керум није имао за циљ пропагирање националне мржње.

Општинско државно тужилаштво у Загребу одлучило је да нема основа за даље поступање, након што је прегледало снимак емисије у којој је Керум вријеђао Србе, Црногорце и новинаре, те након Керумовог писмене изјаве, пишу хрватски медији.

У изјави тужилаштву Керум је ''категорички порицао да је имао било какву намјеру вријеђања на националној основи било које особе'' и појаснио да је "искључиво због његове несналажљивости у таквој врсти провокативних дискусија" изрекао ријечи због којих жали и због којих је ''испао оно што никада није био - расиста, национално нетрпељив и искључив."

И државни правобранилац Јурица Малчић рекао је да није ријеч о кривичном дјелу него прије о говору мржње и вербалном инциденту, те да је довољна само политичка осуда.

Керум је у емисији ''Недјељом у 2'' говорио о томе да Србима и Црногорцима не би допустио улазак на хрватско тржиште. "Никад Србин није био, нити ће бити зет у мојој породици", рекао је Керум.

ХРТ се данас оградила од овог иступа сплитског градоначелника на ХРТ-у, наводећи да ниједан став који гости изговоре у некој од емисија не представља став те медијске куће, те да ни колегијум Информативног програма ХТВ-а нити ХРТ уопште не подржавају нетолерантне изјаве и нетрпељивост који су се могли чути у емисији.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog