Društvo

Црна Гора не доприноси ефекту стаклене баште

ЊУЈОРК - Премијер Црне Горе Мило Ђукановић оцијенио је да његова земља не доприноси значајније порасту нивоа емисија гасова са ефектом "стаклене баште" како у глобалним тако и у регионалним оквирима.


Он је на Самиту посвећеном климатским промјенама, који се одржава уочи почетка 64-ог редовног засједања Генералне скупштине УН у Њујорку, изјавио да суочавање са посљедицама климатских промјена представља један од највећих изазова пред којим се налази човјечанство.

Према Ђукановићевим ријечима, за изградњу модела, који омогућава развој Црне Горе као еколошке државе, у оквирима националне политике заштите животне средине међу приоритетним питањима препозната су суочавања са изазовом климатских промјена и очување биолошке разноврсности.

Ђукановић је навео да развој модела за процјену и пројектовање утицаја климатских промјена на животну средину, здравље људи и привредни развој представља једно од најсложенијих питања које се поставља пред црногорске научне и стручне институције, али и пред доносиоце одлука на свим нивоима дјеловања.


"У суочавању са тим изазовима Црна Гора одлучна је да примијени инструменате и механизме садржане у Оквирној конвенцији УН о климатским промјенама /УНФЦЦЦ/ и Кјото протоколу", додао је Ђукановић,

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog