Društvo

Думанчић довео за савјетника осумњиченог за ратне злочине

БАЊА ЛУКА - Директор Граничне полиције БиХ Винко Думанчић је прије десетак дана именовао за свог савјетника бившег замјеника директора Сипе Сеада Лиска, против којег је Окружно тужилаштво Источно Сарајево још прије двије и по године покренуло истрагу због основане сумње да је учествовао у ратном злочину над Србима у Високом.


Именовање Лиска, који је осумњичен за најтеже ратне злочине, злостављања и убиства 84 српска цивила у општини Високо за вријеме рата, изазвала лавину огорчења српских радника у Граничној полицији.

Лисак је, био један од главних мучитеља височких Срба, а бивши командант специјалних јединица бошњачке ТО у Високом Нисет Рамић, којег је Суд БиХ 2007. године правоснажно осудио на 20 година затвора због убиства шест српских цивила у селу Хлапчевићи 1992. године, истражиоцима је рекао да је наређење за овај злочин добио од највиших општинских власти, посебно наглашавајући улогу Сеада Лиска.

Рамић је као једног од налогодаваца злочина на Србима навео и Мугдима Вранца, ратног начелника полиције у Високом, који данас обавља функцију начелника Канцеларије за професионалне стандарде и унутрашњу контролу у Граничној полицији.

Чак је и бивши високи представник Педи Ешдаун 2006. године одбио да "аминује" Лискову кандидатуру за мјесто директора Сипе, управо зато што је ОХР имао информацију да се против њега води истрага за ратни злочин.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић истиче да овај савез има бројне доказе о директној умијешаности Сеада Лиска и Мугдима Вранца у злочине над Србима у Високом, те да их је прије неколико година доставио истражиоцима Хашког трибунала.

Дукић је навео да отезање са подизањем оптужница против ових лица само још више поткрепљује тврдње да је "правосуђе у овој земљи неспособно и корумпирано до сржи".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog