Politika

Mикеш: Инцкова одлука је преседан

БАЊА ЛУКА - Сенатор Републике Српске Мирослав Микеш рекао је да посљедња наметнута одлука високог представника први пут задире у права РС и њену својину.


Он је рекао да одлука високог представника у БиХ Валентина Инцка о "Електропреносу БиХ" представља поприлично деликатан преседан и упозорио да, уколико високи представник почне да одлучује и о праву на имовину и конституисање предузећа на нивоу БиХ, може да дође до ерозије свега онога што је мукотрпним споразумом саткано и саздано као потка на којој почива цјелокупни интегритет БиХ.

"Уколико овај преседан прође, онда се може десити да се на идентичан начин и неке друге ствари пренесу на ниво БиХ", рекао је Микеш.

Он је оцијенио да власт РС прије него што се објави одлука у "Службеном гласнику" треба да буде политички проактивна, што је већ и урађено заједничком изјавом, и да покуша предочити аргументе високом представнику да евентуално преиспита своју одлуку, јер одлуке високог представника нису никакво "свето писмо" и он може и не мора да буде у праву.

"Овлаштени представник РС може да поднесе Уставном суду БиХ захтјев за преиспитивање одлуке високог представника, а од Уставног суда БиХ може се затражити да протумачи да ли су одлуке високог представника у складу са Европском конвенцијом о људским правима", истакао је Микеш.

Високи представник Валентин Инцко објавио је 18. септембра да је донио одлуку којом се члановима Управног одбора "Електропреноса БиХ" налаже да без одлагања именују генералног директора овог предузећа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog