Društvo

Конференција ТИ: Цензура и аутоцензура

БАЊА ЛУКА - Транспаренси Интернешнел Босне и Херцеговине (ТИ БиХ) и фондација Фридрих Еберт (ФЕС) одржали су јуче конференцију под називом "Како извјештавати о корупцији?", чији је основни циљ, прије свега, било подизање свијести самим новинарима о важности примјене принципа истраживачког новинарства како би били спремнији за изазове извјештавања о корупцији и корупцијским аферама.


Повод за Конференцију је забрињавајуће стање у Босни и Херцеговини, гдје су новинари који извјештавају о корупцијским аферама изложени нападима и притисцима, чак и од стране самих представника власти у БиХ, што је довело до појаве аутонцензуре унутар самих медија.

Панелисти конференције су били новинари који су се својим интегритетом истакли међу конкуренцијом, и који су кроз свој рад успјешно извјештавали о корупцији, па су пренијели своја искуства, осврћући се на наведене околности, како на политичкој сцени, тако и у друштву уопште, и дајући препоруке како би се ситуација у БиХ, и у региону, када је о извјештавању о корупцији ријеч, могла промијенити.

Присутнима су се обратити Бакир Хаџиомеровић, уредник магазина „60 минута", Бранкица Станковић, уредница емисије „Инсајдер" на телевизији Б92, те Марија Милић, уредница Еуро Блица, као и Наташа Тешановић, директор Алтернативне телвизије, те Дамир Миљевић, економски аналитичар, и говорили су о томе на који начин су савладали препреке и стекли углед указујући на корупцију, те на који начин су се борили са притисцима.

Конференцију је отворио Срђан Благовчанин, извршни директор ТИ БиХ, који је увео учеснике у тему корупције говоривши о улози медија у препознавању ове појаве у друштву, те укратко анализирајући стање медија у БиХ када је у питању извјештавање о корупцији.

Бакир Хаџиомеровић, уредник магазина „60 минута", говорио је о цензури медија, осликавајући политичку ситуацију у којој дјелују медији, која је према његовим ријечима изразито непријатељски настројена према онима који указују на корупцију и коруптивне радње, наводивши случајеве у којима су медији уцјењивани, те у којима су новинарима и медијима изражаване отворене пријетње.

На Конференцији је говорила и Бранкица Станковић, уредница магазина „Инсајдер" на телевизији Б92, која се осврнула на ситуацију у Србији и стање медијских слобода у региону, као и на посљедице новог закона о информисању. Станковић је, између осталог, нагласила и одговорност самих новинара да, као глас јавности, врше притисак на власт и правосуђе да се конкретним мјерама обрачунају са корупцијом.

На Конференцији су били присутни многи новинари, представници медијских кућа из цијеле БиХ, који су имали прилику расправљати и о самом угледу медија и новинара у БиХ данас.

Конференцији је присуствовао и уредник Фронтал.РС, Дани(ј)ел Симић, а дио атмосфере са овог догађаја можете видјети у фото галерији на нашем порталу, под именом "Ко се бори против корупције?".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog