Politika

Затварање канцеларије ОХР у Брчком, најава одласка ОХР из БиХ

БРЧКО - Најава затварања Канцеларије ОХР у Брчком први је наговјештај одласка ОХР из БиХ, сматра предсједник Српске демократске странке Младен Босић.


"С обзиром да је Коначна арбитражна одлука примијењена на прописан начин, супервизија у дистрикту Брчко могла се завршити и раније", изјавио је Босић.

Према његовој оцјени, систем функционисања супервизије био је све ово вријеме задовољавајући и у погледу остваривања права његових грађана на ентитетску припадност, јер није ускраћивао Србима да остварују своја права као грађани Републике Српске, нити Бошњацима и Хрватима као грађани Федерације БиХ.

"Наметнути Закон о држављанству у дистрикту је прихватљив, јер омогућава грађанима да се опредијеле у избору држављанства", оцијенио је Босић.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко наметнуо је у петак сет закона како би омогућио закључење супервизије над дистриктом Брчко у новембру. Инцко је рекао да је дјеловао у складу са условима супервизора, као што је то једногласно одобрио Управни одбор Савјета за провођење мира /ПИК/ у БиХ у јуну.

Инцко је напоменуо да се ентитети и држава морају придржавати ових одлука, јер је то једини начин да супервизор буде у позицији да обавијести Арбитражни трибунал да су испуњене преостале обавезе да се оконча супервизија у новембру.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog