Društvo

Договор: Сервер за полицијске податке у Сарајеву

БАЊА ЛУКА - Сједиште сервера за размјену података из полицијских евиденција биће у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ у Сарајеву, споразум је постигнут данас у Бањoj Луци на министарској конференцији, коју је сазвао предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић.


"Ово је један од добрих потеза и добра вијест за нас у БиХ и Брисел'', саопштио је Шпирић данас новинарима у Бањој Луци након министарског састанка.

Он је рекао да ће наредне сриједе, 30. септембра, бити одржана сједница Савјета министара БиХ на којој ће бити потписан овај споразум између полицијских тијела.

Према његовим ријечима, Дирекција за координацију полицијских тијела се развија и треба да успостави све капацитете како би могла успјешно да обавља размјену података из полицијских евиденција.

"Мислим да је ово једно од логичних рјешења, јер размјена података у вези с полицијскима агенцијама мора бити тачно у оквиру полицијске агенције, а не у оквиру министарства или неполицијске агенције'', нагласио је Шпирић.

Шпирић је рекао да је сретан што је данашња министарска конференција имала резултата и постигнут договор о овом питању.

Он је изразио захвалност свима који су дали конструктиван допринос у посљедња два мјесеца упорно радећи и иза затворених врата, водећи тешке политичке дебате ради проналаска рјешења.

Говорећи о преосталим условима из "мапе пута" које БиХ мора испунити ради либерализације визног режима, Шпирић је рекао да преостаје да Савјет министара БиХ идуће седмице потврди овај споразум, те да усвоји стратегију борбе против прања новца, након чега парламент БиХ треба да усвоји законска рјешења која су му прослијеђена, а затим очекујемо евалуацију од бриселске конференције.

"Веома је битно да до 31.септембра тај дио урадимо и да створимо аргументе пријатељима да подрже БиХ у либерализацији визног режима и да паралелно са Србијом и осталим земљама у региону и грађани БиХ буду на бијелој шенгенској листи'', закључио је Шпирић.

У раду министарскеј конференције учествовали су и министар унутрашњих послова РС Станислав Чађо, министар унутрашњих послова Федерације БиХ Мухидин Алић и замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog