Društvo

Оснивање образовног центра за здравствену технологију у Бањој Луци

БАЊА ЛУКА - У Бањој Луци је данас потписан Меморандум о разумијевању између Министарства здравља Републике Српске и Европског друштва за обезбјеђење квалитета у здравству, са циљем оснивања и функционисања образовног центра за здравствену технологију у Бањој Луци.


Меморандум су потписали министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић и директор Канцеларије за трансфер знања и технологије између здравства и индустрије у Бечу Роналд Шлезингер.

"Овим меморандумом постигли смо велики искорак, јер слични меморандуми и сарадња већ постоји са неким земљама у региону'', рекао је Шкрбић новинарима.

Идеја је, додао је он, да се формира образовни центар за здравствену технологију у Бањој Луци, у Клиничком центру, гдје би водеће европске и свјетске компаније учествовале са одређеном опремом и едукацијом намијењеном здравственим стручњацима не само из Клиничког центра, већ и осталим болницама у РС, колегама из цијеле БиХ и из иностранства.

Шкрбић је након потписивања меморандума истакао да су велике компаније у оквиру Европског друштва подржале овакву активност. Биће формирана савремено опремљена канцеларија гдје ће стручњаци из свијета, истакао је Шкрбић, преносити знања и технологије домаћим љекарима.

"Ово ће бити прилика да на једном мјесту, под покровитељством европске асоцијације, направимо едукацију из технологија и трансфер технологија чији ће сертификат бити валидан не само за БиХ, РС већ и за остале земље у Европи", рекао је Шкрбић.

Шлезингер је истакао да је за Европско друштво за обезбјеђење квалитета у здравству овај пројекат са Српском веома важан.

"То је велики корак напред да се знање и технологија у директном путу омогући стручњацима у Бањој Луци и болницама у РС заједно у кооперацији са великим компанијама", рекао је Шлезингер.

Он је истакао да потписивање овог меморандума води до тога да квалитет здравства и сензибилизација за пацијентову сигурност још више расте.

"Гледамо позитивно у будућност ове кооперације и видимо доста могућности, не само у едукативним него и научним сарадњама", нагласио је Шлезингер.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog