Društvo

Рехабилитован потписник Тројног пакта

НИШ - Вијеће Окружног суда у Нишу, којим је предсједавао судија Новица Стефановић, усвојило је данас захтјев о рехабилитацији бившег предсједника владе Краљевине Југославије Драгише Цветковића (1893-1969), потписника Тројног пакта.


Захтјев за рехабилитацију поднијели су његови потомци.

Судско вијеће је прогласило ништавном одлуку Државне комисије Демократске Федеративне Југославије за утврђивање ратних злочина окупатора од 15. септембра 1945. године, којом је Цветковић проглашен ратним злочинцем.

Вијеће је поништило и све посљедице произашле на основу одлуке државне комисије до данас.

Одлука државне комисије од 15. септембра 1945. године о одржавању нишког рочишта није нађена, али постоји трагови у другим документима да је таква одлука донијета.

У историји, Цветковић је препознаван као потписник Протокола о припајању Краљевине Југославије Тројном пакту, у палати Белведере у Бечу, 25. марта 1941. године, што је био повод за протесте два дана касније и обарање његове владе.

Др Влатко Мачек и Драгиша Цветковић (тим редом на слици) Цветковић, који је током њемачке окупације живио у Нишкој Бањи и кога су Нијемци више пута хапсили, побјегао је из земље и послије рата живио је у Паризу, одакле је у неколико полемичких расправа бранио потписивање Тројног пакта, наводећи да су силе осовине Југославији гарантовале неутралност.

Умро је у Паризу 1969. године и сахрањен на српском дијелу војничког гробља у Тијеу.

Одборници Скупштине града Ниша прије двије године донијели су одлуку да улицу Божидара Аџије преименују у улицу Драгише Цветковића.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog