Društvo

Бозанић у Јасеновцу: Боли ме, ал се не извињавамо

ЈАСЕНОВАЦ - Загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић изјавио је данас да „у Јасеновцу осјећа дубоку бол због свих жртава", истакавши да није дошао ни да полемише ни да се извињава.


„Нисмо дошли овамо ради расправљања и полемизирања, не долазимо изнијети извињења, оправдања или изјашњавања, нити политичке ставове, иако то неки од нас траже" рекао је Бозанић у Јасеновцу.

Бозанић је данас, заједно са још 400 свештеника Загребачке надбискупије, кренуо на ходочашће у Стару Градишку, Јасеновац и Петрињу.

Посјета спомен-подручју концентрационог логора Јасеновац из времена усташке НДХ изазвала је највише занимања јавности, јер су највиши представници клера то подручје посјетили први пут након Другог светског рата.

Надбискуп је у говору на миси у јасеновачкој жупној цркви нагласио да су управо политички ставови „често знали загадити истину" и нагласио да „у Јасеновцу осјећа дубоку бол због свих жртава, а посебно због оних који су овдје трпјели и били убијени од стране припадника хрватског народа, а још више од стране припадника Католичке цркве".

„Иако препознајемо гријех оних који су недостојно носили католичко име, Католичка црква никада у томе и таквим злочинима није учествовала нити их је подржавала", рекао је кардинал Бозанић.

Он је нагласио да „иако неки желе Цркви приписивати пропуст 'нечињења'" има много „показатеља да су се представници Цркве и њени вјерници на разне начине у тешка времена противили нечовјечној идеологији која је била усмјерена према другому човеку, а особито према припадницима жидовског и српског народа, према Ромима, али и политичким неистомишљеницима из хрватског народа".

Бозанић је упозорио да „све жртве јасеновачког логора вапе за истином", посебно везано за тачан број жртава и њихова имена, те да су управо оне „врло често у прошлим десетљећима биле искориштаване у циљу стигматизирања хрватскога народа као геноцидног народа и хрватске државе као непожељне јединице".

Бозанић је у својој проповједи подсјетио и на многе још неријешене злочине не само из времена Другог свјетског рата, него и оне из времена комунистичког режима, па и из ратова 90-их година.

„И док овде с хришћанским пијететом молимо, спомињући се жртава усташког режима, с овог мјеста дижемо свој вапај и за истином о жртвама комунистичког режима, јер нажалост још увек се у нас таји, скрива и пориче злочин комунизма учињен током рата, након рата и све вријеме његове страховладе" рекао је надбискуп.

Бозанић је упитао због чега ни деветнаест година након демократских промјена још нема пописа жртава комунизма и ко то спријечава.

Бозанић је додао и да не може прихватити оправдање убица с почетка 90-их година, који су своје злочине правдали речима да је то било „превентивно дјеловање да се не би поновила звјерства из усташког логора у Јасеновцу", а оштро је критиковао и оне који, како је казао, „с политичке позорнице пропагирају да је Католичка црква упориште усташтва".

Након мисе Бозанић је заједно са свештеницима разгледао спомен-подручје Јасеновца и помолио се под спомеником „Цвијет", након чега се упутио у Петрињу.

Католички поглавар је још једном све учинио да испоштује процедуру, као и што је могуће више замрачи чињенице подстицања и учешћа католичке цркве у геноциду над српским народом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog