Društvo

Ждрале одбацио кривицу

САРАЈЕВО - Ђорђе Ждрале изјаснио се данас пред Судом БиХ да није крив за убиство Љубише Савића Маузера за које га терети Тужилаштво БиХ.


Ждралов бранилац, адвокат Драгиша Јокић, затражио је током рочишта да Суд наложи тужиоцу Божи Михајловићу да му достави све доказе приложене у оптужници без чега, како је рекао, не може изаћи на суђење.

"Послије подизања оптужнице, тужилац је дужан да омогући одбрани увид у све доказе, а он то у протекла два мјесеца није учинио", појаснио је Јокић.

Јокић је новинарима рекао да је 99 одсто доказа Тужилаштва прибављено на незаконит начин и да ће на томе базирати Ждралову одбрану.

"Оно што мене интересује и што могу да нађем у тужилачком спису су одређене службене забиљешке, наводи и наредбе, што потврђује моје тврдње да су докази прибављени мимо одредаба Закона о кривичном поступку. Такви докази не би смјели да се користи на суду", истакао је Јокић.

Оптужница Тужилаштва БиХ, која је потврђена 31. августа, терети Ђорђа Ждрала за кривично дјело тешко убиство.

Према наводима из оптужнице, Ждрале је током 2000. године организовао и са предумишљајем, у договору са другим особама, пристао да буде извршилац убиства некадашњег начелника Управе полиције Републике Српске Љубише Савића Маузера.

Оптужени Ждрале је, како се наводи у оптужници, на свиреп начин из употребом аутоматског оружја са блиске удаљености из организоване засједе убио Савића и при томе угрозио безбједност више других особа.

Начин извршења дјела изазвао је узнемиреност, страх и несигурност међу грађанима РС, те озбиљне и штетне посљедице за БиХ због нарушавања угледа државе у међународној заједници која се због оваквих дјела сврстава у земље високог безбједносног ризика, истиче се у оптужници.

Ђорђе Ждрале, ухапшен је 19. јануара на аеродрому у Франкфурту на основу Интерполове потјернице која је за њим расписана због сумње да је учествовао у убиству Маузера.

Тужилаштву БиХ испоручен је 12. фебруара.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog