Društvo

Нови Град: 14. годишњица одбране од агресије Хрватске војске

НОВИ ГРАД - Симболичним "Маршом слободе" данас је у Новом Граду почело обиљежавање 14. годишњице одбране подручја ове општине од напада Хрватске војске и некадашње Армије БиХ у септембру 1995. године.


Учесници су са Трга Младена Ољаче, гдје су се окупили представници општине, Борачке организације, Удружења ратних војних инвалида, СУБНОР и грађани, прешли неколико километара пута до посљедње линије одбране града у оближњој Новској планини.

Делегације су претходно положиле цвијеће код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске, а у храму у Великој Рујишкој служен је парастос за погинуле у протеклом рату.

Септембар је мјесец сјећања на јесен 1995. године када су Нови Град нападале хрватске снаге са територије сусједне државе, а затим и из правца Цазинске крајине.

"Били су то тужни и неизвјесни дани за Новљане, посебно оне којима су страдали њихови најближи, али су затим услиједили радосни дани ослобођења цијеле територије наше општине", рекла је начелник општине Сњежана Рајилић.

У Рујишкој је данас организовано и дружење бивших припадника Војске РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog